De Debatwedstrijd – Debat Zomerreeks, deel 3
CoResolvers Stephanie 300px

Stephanie van Rossum

De zomer is altijd een mooie periode om te reflecteren op het afgelopen jaar en om vooruit te kijken. Wat ging goed, wat wil ik behouden versus wat was minder en wat wil ik anders? Het CoResolve-debat kan je helpen bij deze mijmeringen. Daarom deel ik in deze zomerreeks drie verhalen over dit debat ter inspiratie. Vandaag in het laatste deel het verhaal over de Debatwedstrijd.

De Debatwedstrijd

Mijn dochter had zich goed voorbereid. Zij zat in het team dat tegen de invoering van de wapenwet was. Ze kende inmiddels alle argumenten van de tegenpartij en had zich goed gewapend. Ze wilde winnen! Ik herkende dat zo van mijn tijd op de middelbare school. Ik heb het zelfs geschopt tot het nationale debattoernooi! De afdronk daarvan? Dat ik geleerd heb om de tegenstander te verslaan door met nóg betere, nóg scherpere argumenten te komen en door bij voorkeur de argumenten van de tegenpartij onderuit te halen.

Het gaat om winnen en verliezen.

Als ik kijk naar mijn dochter heeft deze debatwedstrijd haar ook iets opgeleverd. Ze heeft zich moeten verdiepen in een onderwerp zowel als voor- en als als tegenstander. Ze heeft haar argumenten goed leren verwoorden. Maar ze heeft ook iets níet geleerd in deze wedstrijd. Namelijk om oprecht te luisteren naar de ander, om de ander te willen begrijpen, om de wijsheid in het andere standpunt te zien. Ik snap ook wel dat dát niet de insteek is van een debatwedstrijd. Het woord wedstrijd zegt het ook: het gaat om winnen en verliezen.

“We doen dit om er samen beter van te worden.”

Zouden onze kinderen niet meer gebaat zijn, om te leren dat het niet gaat om winnen en verliezen als het gaat om een debat? Dat ze juíst leren dat van standpunt verschillen iets moois is? En dat het goed is om hierover in gesprek te gaan met elkaar om er samen beter van te worden? Dat het fijn is als iedereen mee kan praten? Klinkt soft maar dat is het allesbehalve. Want hoe fijn is het om wel scherp te mogen zeggen wat je vindt? Zonder dat je daarmee de waarheid in pacht hebt? Dat kan met een CoResolve-debat.

Verschillen uitvergroten.

Een CoResolve-debat is een dialoogvorm waarbij je met z’n allen eerst de ene kant van een polariteit onderzoekt en daarna met z’n allen de andere kant. Dat doe je twee keer. Op deze manier wordt de wijsheid van beide kanten opgehaald. In de laatste stap kijkt ieder voor zich wat geraakt heeft in alles wat gezegd is en wat dat voor diegene betekent. Dat heet in het engels zo mooi ‘own the grains of truth’. Met dit debat vergroot je eerst de verschillen uit. Je zet deze zwart-wit tegen over elkaar om in die laatste stap te kijken naar welke inzichten je dit gebracht heeft.

Een win-win situatie!

Doordat iedereen uitgenodigd wordt om aan beide kanten met argumenten te komen, gaat het dus niet meer om winnen en verliezen. Sterker nog, het vraagt van eenieder om zich in te leven in beide standpunten en om deze kort en krachtig te verwoorden. Het gaat er niet om dat je aan het einde van het debat van mening gewisseld bent. Wel dat je kunt zien dat er waarheid zit in beide kanten. Een win-win situatie!

Dit was het derde en tevens laatste deel van deze zomerreeks. Lees hier deel 1 en deel 2 terug. Fijne zomer!


Wil je ook leren hoe je dit debat kunt voeren in je organisatie of team? Schrijf je dan in voor CoResolve, het leiderschapsprogramma gebaseerd op Deep Democarcy. Deze training is uiteraard ook als incompany mogelijk. 

aanbod btn CoResolvers

Op de hoogte blijven met CoResolvers?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Vul hieronder je gegevens in...

Adres

CoResolvers
Schiermonnikoog 11
3524 AH  Utrecht

Contact

Stephanie van Rossum
(06) 18 728 666

E-mail sturen?
Klik hier.