CoResolvers Stephanie 300px

Stephanie van Rossum

Ik respecteer jou. De waarde van deze zin werd me laatst nog weer duidelijker toen ik een gastcollege over inclusieve besluitvorming aan een groep (potentiële) leiders in de cultuursector als onderdeel van hun leiderschapsprogramma, gaf. Ik deed dit samen met iemand anders; hun vertelde iets over de consent methodiek en ik iets over Deep Democracy. Ik heb het over ‘hun’ omdat deze persoon zich identificeert als non-binair. Op zich niet relevant maar wel in het licht van het gesprek dat wij hadden voordat we gingen starten. We raakten namelijk aan de praat over diversiteit en inclusie en over het verschil in acceptatie en respect.

Om te beginnen bij acceptatie

Acceptatie en respect zijn twee termen die vaak worden gebruikt in het kader van diversiteit, maar ze hebben elk een andere betekenis en impact. Acceptatie verwijst naar het erkennen van diversiteit en het tolereren van verschillen tussen mensen. Het betekent dat we bereid zijn om mensen te accepteren zoals ze zijn, zelfs als we het niet eens zijn met hun denkwijzen of levensstijlen. En hoewel acceptatie een belangrijke eerste stap is om diversiteit te omarmen en tot meer begrip en empathie tussen mensen kan leiden, wringt hier ook de schoen.

Het voelt ongelijkwaardig

Wanneer ik zeg: “Ik accepteer jou zoals je bent”, zit daar iets ongelijkwaardigs in. Vanuit mijn norm gezien, ben jij anders en dat accepteer ik. Wellicht kun je ‘m voelen en wellicht ook niet. Maar voor mij was dit wel een eye opener. Ineens hoor ik iets van arrogants doorklinken in die zin dat ik de ander accepteer.

Respect gaat verder dan acceptatie

Respect gaat verder dan acceptatie. Het betekent niet alleen dat we verschillen tolereren, maar dat we ze ook waarderen en eren. Respectvol zijn betekent dat we erkennen dat iedereen uniek is en zijn of haar eigen bijdrage heeft aan de wereld. Het vereist dat we open staan voor andere perspectieven en bereid zijn om te luisteren en te leren van anderen. Respectvol zijn kan leiden tot diepere relaties tussen mensen en kan bijdragen aan een positieve en inclusieve cultuur in organisaties en de samenleving als geheel.

Dus waar in acceptatie nog iets van ongelijkwaardig in doorklinkt, is respect hebben voor de ander gelijkwaardig. Vandaar de zin “Ik respecteer jou!”.

Waarderen en eren van verschillen

Kortom, terwijl acceptatie belangrijk is in het kader van diversiteit, is respect een nog belangrijkere stap vooruit. Het gaat niet alleen om het tolereren van verschillen, maar om het waarderen en eren ervan. Door respectvol te zijn tegenover anderen, kunnen we begrip en empathie bevorderen en bijdragen aan een meer inclusieve en harmonieuze samenleving.

Dit gesprek hebben we beide meegenomen in het college. Hoe acceptatie en respect een rol spelen bij inclusieve besluitvorming. Ik ben hen dankbaar voor dit gesprek en de samenwerking.

……………………………………..

Herken je de diversiteit in het team? Kun je het verschil horen of voelen tussen acceptatie en respect? Of worstel je hier nog mee? Wil je meer weten over hoe je diversiteit en inclusie binnen jouw team of organisatie kunt bevorderen? Neem dan deel aan CoResolve, hét leiderschapsprogramma van Deep Democracy. Of check ons aanbod voor andere mogelijkheden waarmee we jou en je team kunnen ondersteunen.

aanbod btn CoResolvers

Op de hoogte blijven met CoResolvers?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Vul hieronder je gegevens in...

Adres

CoResolvers
Schiermonnikoog 11
3524 AH  Utrecht

Contact

Stephanie van Rossum
(06) 18 728 666

E-mail sturen?
Klik hier.