Hoe fijn is het om een aantal handige werkafspraken met je team te maken die jullie helpen om op een effectieve manier om te gaan met conflicten en die bijdragen aan een veilige werkomgeving? Het gaat om vijf werkprincipes die we binnen CoResolve, Deep Democracy voor leiders, hanteren.
Vijf werkafspraken of werkprincipes
- Niemand heeft het monopolie op de waarheid.
- We zijn eropuit om onze werkrelatie te verbeteren.
- We zijn bereid om iets over onszelf te leren.
- Ieder van ons is zelf verantwoordelijk om zich vrijmoedig uit te spreken én we zijn samen verantwoordelijk voor het creëren van een klimaat waarin dat kan.
- We accepteren iedereen, maar niet elk gedrag.
Niemand heeft het monopolie op de waarheid
Deze werkafspraak gaat erom dat niemand de waarheid kan claimen. Anders gezegd, iedereen heeft altijd gelijk….gedeeltelijk. Klinkt wellicht vreemd zeker als het gaat om feiten. Maar zelfs aan feiten zitten vaak meerdere kanten afhankelijk vanuit welk perspectief je er naar kijkt. En wanneer we denken zelf de waarheid in pacht hebben, staan we niet meer open voor andere ideeën of zienswijze. Deze werkafspraak helpt om open te blijven staan voor elkaar en te blijven luisteren naar elkaar.
We zijn erop uit om onze werkrelatie te verbeteren
Dit betekent dat we bereid zijn om conflicten met elkaar aan gaan om er samen beter van te worden. Heel vaak gaan we juist conflicten uit de weg omdat we bang zijn dat dit leidt tot gedoe. Ik zie veel teams die heel lief voor elkaar zijn. Elk conflict verdwijnt echter onder water. En daar is het toch onrustig. Wanneer ik doorvraag, herkennen zij dit en hebben zij ook wel de behoefte om meer uit te spreken en elkaar te ‘challengen’ maar weten zij niet hoe. Deze werkafspraak helpt om de juiste intentie neer te zetten.
We zijn bereid om iets over onszelf te leren
We hebben allemaal zo onze eigen blinde vlekken. Zaken die anderen wellicht wel bij je zien, maar waar jij zelf nog niet bewust van bent, zowel positief als negatief. Datzelfde geldt voor het team. Elk team heeft zo haar eigen blinde vlekken wat maakt dat het team vastzit in een bepaalde groef. Om effectiever te worden en meer gebruik te kunnen maken van ieders potentieel, is het goed om deze blinde vlekken te verkleinen. Dan is de vraag: ben je bereid om iets over jezelf te leren?
Ieder van ons is zelf verantwoordelijk om zich vrijmoedig uit te spreken én we zijn samen verantwoordelijk voor het creëren van een klimaat waarin dat kan.
Wees je bewust van wat je zegt en ook van wat je níet zegt. Wat je zegt heeft impact en ook wat je niet zegt. En daar ben je altijd zelf bij én ook zelf verantwoordelijk voor. “We spreken ons pas uit als het veilig is en het wordt pas veilig wanneer we ons uitspreken.” Gaan we dan als team wachten tot het veilig is of gaan we beginnen met ons uitspreken zodat we een begin kunnen maken met het creëren van veiligheid?
We accepteren iedereen, maar niet elk gedrag.
Oftewel, alle meningen zijn welkom maar niet elk gedrag. Je mag bijvoorbeeld het echt niet eens zijn met een besluit en hier je frustratie over uiten in woorden maar je mag niet met spullen gaan smijten. Je mag zeggen dat je moeite hebt met de manier waarop een collega werkt, maar je mag die collega niet uitsluiten bijvoorbeeld. Je kunt met elkaar afspreken welk gedrag ongewenst is en hierop begrenzen. Vervolgens kun je iedereen uitnodigen om wel alle meningen te laten horen.
“Conflicten uit de weg gaan of op een verkeerde manier aanpakken, kan leiden tot giftif gedrag op de werkvloer”
In een eerdere blog schreef ik al over de vier giftige gedragingen op de werkvloer. Met deze vijf werkafspraken schep je met je team een kader waarin jullie conflicten op een effectieve manier met elkaar aan kunnen gaan en voorkomen dat er een giftig klimaat ontstaat.
Lui Leiderschap & Krachtig Kaderen of CoResolve
Ben je nieuwsgierig geworden naar meer? Lees dan mijn boek Lui Leiderschap & Krachtig Kaderen of neem deel aan het tweedaagse leiderschapsprogramma CoResolve. Hierin leer je meer over het omgaan met conflicten, hoe je alle stemmen in je team kunt horen, hoe je kunt omgaan met spanning in de groep en hoe je inclusieve besluiten kunt nemen. In februari start er weer een nieuwe groep.