Anderen over…

CoResolvers logo def wit

coresolvers icon down
DB+

"Gea Schonewille: De schijnbeweging van ruimte geven terwijl die er niet is, dat doe ik niet meer."
....

Interim Programmamanager Inthascope

Gea Schonewille

 

Als directeur in het middelbaar beroepsonderwijs, heb ik leidinggegeven aan diverse grote teams. Dat doe ik nog steeds, maar nu als interim programmamanager in de zorg en in het onderwijs. Waar ik tegen aan liep als leidinggevende is dat mijn intenties niet altijd goed begrepen werden. Of ik wist deze niet altijd goed over te brengen. Ik dacht goed na over besluiten. Had zelf al de voors en tegens afgewogen. Bij mij was er dan al rust wanneer ik het besluit deelde. Maar bij het team ontstond er juist onrust. Daar schrok ik dan weer van. Ik had er toch goed over na gedacht en een zorgvuldige afweging gemaakt? schijnbeweging van ruimte geven

Werken in tweerichtingsverkeer

Wat ik nu veel meer doe is dat ik het gesprek initieer en faciliteer. Ik ga er bewust voor zitten en ben open naar mijn team over wat ik wil bereiken. Daarmee ben ik heel duidelijk in mijn agenda. Dan doe ik twee stappen ‘terug’ en kijk dan met een afstand naar wat er gebeurt. Door deze afstand kan ik het proces en de inhoud beter volgen. Ik neem dan ook meer de meningen van anderen mee in de uiteindelijke besluiten.

Door het team eerder te betrekken, is het besluit soms anders dan ik zelf genomen zou hebben.

Ik doe dat nu ook waar ik voor mezelf moet besluiten. Dan ga ik al veel meer langs alle meningen die er mogelijk zijn en die neem ik mee in mijn afweging. Ik ben dus ook zelf beter geworden in het nemen van besluiten. En blijf hierin groeien. Ook neem ik nu meer de emoties die er in de groep zijn mee zonder daarvan te schrikken. Daar helpt de check-in goed bij. Ik ben als het ware rijker gaan kijken. Mijn uitdaging blijft wel om ook onder tijdsdruk of in de hectiek iedereen mee te blijven nemen.

Transparantie maakt je betrouwbaarder

Als ik al een besluit heb genomen, ben ik daar nu veel transparanter in. In die gevallen geef ik het team niet nog onnodig ruimte door naar meningen te vragen vraag ik wel ‘wat heb je nodig om hierin mee te gaan?’. Ik maak nu minder van dat soort schijnbewegingen en pak meer verantwoordelijkheid voor de gemaakte keuzes. Ik ben hierdoor nog betrouwbaarder geworden voor mijn team. En de input die ik krijg op de vraag wat zij nodig hebben, is een rijke aanvulling.
Ik bevraag anderen nu ook makkelijker op de ruimte die er wel of niet is. Dus door bijvoorbeeld letterlijk te vragen aan mijn opdrachtgever welke ruimte er nog is of welke invloed ik of mijn team nog hebben. Dit heeft tot nu toe geleid tot effectievere en betere gesprekken.

Ik deed de dag na de training al dingen anders.
Dat leer je niet door alleen een boek te lezen.

CoResolve was voor mij echt een verdieping en verrijking. Mijn opvatting is dat je als leider jezelf voortdurend te ontwikkelen hebt. Leiderschap bestaat voor mij uit veel aspecten waarvan besluitvorming en hoe je mensen hierin meekrijgt, een hele belangrijke is. Daarnaast houd ik van praktisch en pragmatisch en dat sprak me aan in dit programma. Het oefenen in de setting van een overleg zoals dat ook in de praktijk gaat, werkte heel goed. En dat bleek ook zo te zijn. Ik deed de dag na de training al dingen anders. Dit leer je niet door alleen een boek te lezen.

 

Powered by Newtone. Designing You.

Wat kan CoResolvers voor jou betekenen?

 

CoResolvers-logo-animatie-400px

DB+

Adres

CoResolvers
Schiermonnikoog 11
3524 AH  Utrecht

Contact

Stephanie van Rossum
(06) 18 728 666

E-mail sturen?
Klik hier.