Deep Democracy in theorie en praktijk
CoResolvers Stephanie 300px

Stephanie van Rossum

Blog

 

 

Alle stemmen horen in een groep of team. Als CoResolve instructor vind ik het belangrijk dat ik ‘practice wat ik preach’. En als doorgewinterde Deep Democracy facilitator lijkt dat ‘appeltje-eitje’. Hmmmm, dat is het in de praktijk niet altijd. Het mooie daaraan is dat ik mij goed kan verplaatsen in onze deelnemers en ook compassie kan hebben met de kant van moeilijk, kant van lukt niet, kant van ‘maar bij ons…’. 

Deep Democracy: de kunst van het horen van alle stemmen

In korte tijd moesten we als zogenaamde koplopers groep waar ik trekker van was een plan van aanpak opleveren. We liepen vast op de naamgeving van de nieuwe projectstructuur. Iets triviaals maar het zat ons in de weg. Op een goed moment heb ik voorgesteld om hier 10 minuten over te brainstormen. De eerste 2 minuten stonden we stil bij waar de naam aan moest voldoen. Soort van alignment. Vervolgens had iedereen 6 minuten om allerlei namen op een post-it te zetten die we op een flip-over verzamelden. Vervolgens mocht iedereen zijn top 3 geven… In de laatste minuut bleek dat één voorstel de meerderheid van de stemmen had. Ik stelde aan diegene die niet op dit voorstel gestemd hadden, de vraag “wat heb je nodig om hierin mee te gaan?” Het bleek om een kleine aanpassing te gaan waar iedereen zich unaniem in kon vinden. Het struikelblok was weg. We konden weer door….

Wijsheid is nodig om een goed besluit te kunnen nemen

Dezelfde koplopers groep moest zich buigen over drie scenario’s die we voor zouden leggen aan het bestuur; zij zouden een keuze maken uit één van deze drie. Feitelijk was hun vraag: “Help ons”. Feitelijk was onze opdracht om alle wijsheid op te halen zodat het bestuur op basis hiervan een besluit zou kunnen nemen.

Een debat is één van mijn favoriete manieren om voor- en nadelen op te halen. Het mooie van een debat is dat deze dialoogvorm uitnodigt om écht beide kanten te bekijken. Dus voorbij jouw eigen mening of overtuiging. Zo ook voorbij die van mij. We hadden nog maar 30 minuten. Tien minuten per scenario dus. En de uitdaging om ook direct alles op papier te krijgen. Dat is geen goede combinatie. 

Als projectleider heb ik naast een mening ook een doel te behalen.

Het beste debat is wanneer er kort en krachtige statements aan beide zijden uitgewisseld worden na elkaar. Door deze direct op papier te zetten, gaat de snelheid en daarmee de energie eruit. Dat gebeurde ook. Het voelde alsof ik moest kiezen. Ga ik voor resultaat binnen 30 minuten of ga ik voor de beste kwaliteit? Vanuit Deep Democracy ga ik voor het laatste, vanuit mijn opdrachtnemerschap voor het eerste. Uiteindelijk heb ik mijn dilemma benoemd en voorgesteld om klakkeloos over te nemen wat we zeggen en pas later te gaan voor de juiste bewoording. Dat hielp. We hebben na deze sessie de tijd genomen om nog meer stemmen op te halen bij anderen door hen aan te laten vullen. Uiteindelijk heeft het bestuur op basis van hetgeen wij opgehaald hebben, een besluit genomen. In alle vertrouwen.

De praktijk is weerbarstig

Zo twee voorbeelden van hoe ik in de praktijk toepas wat ik anderen leer. En hoe de praktijk vaak weerbarstiger is dan het in de training lijkt. En ook hoe mooi dit werk is. Het ophalen van alle stemmen is zo van waarde. Ongeacht of je het precies volgens het boekje doet of niet. Zolang je het maar doet. Je eigen mening en doel meenemend.

Geïnspireerd geraakt en wil je dit ook leren? Check ons aanbod!

 

www.

Op de hoogte blijven met CoResolvers?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Vul hieronder je gegevens in...

Adres

CoResolvers
Schiermonnikoog 11
3524 AH  Utrecht

Contact

Stephanie van Rossum
(06) 18 728 666

E-mail sturen?
Klik hier.