Ik wil een lans breken voor de introverte mens!
CoResolvers Stephanie 300px

Stephanie van Rossum

Mijn dochter en man zijn introverts. En zij worden regelmatig aangesproken over het feit dat zij niet of pas laat reageren. Zij hebben zich steeds te ‘verdedigen’. Why? Het is niet nodig en daarom wil ik een lans breken voor de introverte mens onder ons!

 

Extraversie is een eigenschap die veel gewaardeerd

Pro actief, een mening hebben, assertief reageren, actief meepraten, zijn allemaal gedragingen die in Nederland gewaardeerd worden. Gedragingen die wel horen bij de extraverte mens. Mensen die dit gedrag laten zien, krijgen meer aanzien.

 

Introversie heeft een lagere status

Kat uit de boom kijken, stil(ler) zijn, weinig zeggen, meer op de achtergrond, eerst denken dan doen zijn gedragingen die meer horen bij de introverte mens. En introversie heeft een lagere status. Terwijl hier zo veel mooie kanten aan zitten. Kanten die wij in deze tijd meer en meer nodig hebben.

“Als een introvert iemand iets zegt, snijdt het vaak hout!”

Wat dacht je van observeren? Echt kijken wat er gebeurt? En daarmee je oordeel uitstellen? Wat dacht je van een weloverwogen reactie geven in plaats van direct roepen wat erin je opkomt? Introverte mensen zeggen wellicht niet veel maar is het je wel eens opgevallen dat wanneer zij wel het woord nemen, het vaak ook echt hout snijdt? Hoe fijn is dat?

 

Meer waardering voor de eigenschappen die horen bij introversie

Ik zeg daarmee niet dat we allemaal introvert zouden moeten zijn. Wel dat we er meer waardering voor mogen hebben. Dat we wat meer onze eigen introversie mogen uitnodigen. En ruimte geven voor de introverte mens om ons heen.

Dus niet: “Waarom zeg je het nu pas?” maar “Wat fijn dat je van je laat horen”. Niet “Zeg ook eens wat!” maar “Wil je eens met ons delen wat je denkt?”. Niet er overheen walsen maar de tijd geven om ook te kunnen reageren.

Ik weet zeker dat we hier een mooiere en rijkere wereld van krijgen!

 


 

Stap 1 t/m 4 van het besluitvormingsproces van CoResolve, geeft de tijd en ruimte ook aan introverte mensen om zich uit te spreken. Wil jij dit ook leren, schrijf je dan nu in voor het tweedaags leiderschapsprogramma CoResolve op 7 en 22 november!

 

In mijn boek Lui Leiderschap & Krachtig Kaderen, lees je meer over hoe het zit met status en aanzien. Nieuwsgierig? Bestel ‘m dan hier.

aanbod btn CoResolvers

Op de hoogte blijven met CoResolvers?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Vul hieronder je gegevens in...

Adres

CoResolvers
Schiermonnikoog 11
3524 AH  Utrecht

Contact

Stephanie van Rossum
(06) 18 728 666

E-mail sturen?
Klik hier.