Is Goudlokje wel zo lief? – Debat Zomerreeks, deel 1
CoResolvers Stephanie 300px

Stephanie van Rossum

De zomer is altijd een mooie periode om te reflecteren op het afgelopen jaar en om vooruit te kijken. Wat ging goed, wat wil ik behouden versus wat was minder en wat wil ik anders? Het CoResolve-debat kan je helpen bij deze mijmeringen. Daarom deel ik in deze zomerreeks drie verhalen over dit debat ter inspiratie. Vandaag het verhaal van Goudlokje.

Is Goudlokje wel zo lief?

Het klassieke Engelse sprookje gaat over drie beren die een wandeling gaan maken terwijl hun pap afkoelt. Een meisje, genaamd Goudlokje vanwege haar goudblonde haar, loopt langs hun huis, ziet dat het leeg is en besluit naar binnen te gaan. Daar probeert ze alle drie de stoelen uit (waarvan er één breekt), proeft van alle drie de borden pap (waarvan ze er één op eet) en probeert dan alle drie de bedden uit. Ze kiest er één uit en valt dan in slaap. Wanneer de beren thuiskomen, schikt  ze wakker en vol schaamte vlucht ze het huis uit om nooit meer terug te keren.

In de meeste kinderboekjes wordt Goudlokje neergezet als een schattig, lief blond meisje. Ze was moe en hongerig toen ze bij het huis van de beren aan kwam. Maar is ze wel zo schattig en lief?

Wijsheid van beide kanten ophalen

Susan Kilgour, een Deep Democracy collega, werkt op een school in Australië en heeft met groep 7 hier een CoResolve-debat op gedaan. Een CoResolve-debat is een dialoogvorm waarbij je met z’n allen eerst de ene kant van een polariteit onderzoekt en daarna met z’n allen de andere kant. Dat doe je twee keer. Op deze manier wordt de wijsheid van  beide kanten opgehaald. In de laatste stap kijkt ieder voor zich wat geraakt heeft in alles wat gezegd is en wat dat voor diegene betekent. Dat heet in het engels zo mooi ‘own the grains of truth’.

Ze mochten hardop zeggen wat ze vonden

In het debat hebben de kinderen besproken wat zo leuk, mooi en goed aan Goudlokje was versus wat ook niet leuk, wat stom en slecht was aan Goudlokje. De leerlingen genoten van dit debat. Vooral omdat ze zich geprikkeld en uitgenodigd voelden om écht die twee kanten te onderzoeken. En dat ze gewoon hardop mochten zeggen wat ze vonden. En wat bleek? Ze vonden Goudlokje helemaal niet zo lief.

Meningsverschillen zijn oké

Het resultaat van dit debat gaat verder dan alleen maar iets vinden van Goudlokje. De leerlingen hebben hierna nog veel vaker een debat gevoerd over van alles. Ze leren daarmee dat hun mening ertoe doet. Ze leren dat er wijsheid zit in alle standpunten en dat het oké is om van mening te verschillen. Daarmee leren is ook om te gaan met de spanning die meningsverschillen met zich meebrengen. Hoe mooi is het om dit onze nieuwe generatie mee te geven?

Volgende keer in deze zomerreeks het verhaal van Kunst in het park. Fijne zomer!

……………………………………..

Wil je ook leren hoe je dit debat kunt voeren in je organisatie of team? Schrijf je dan in voor CoResolve, het leiderschapsprogramma gebaseerd op Deep Democarcy. Deze training is uiteraard ook als incompany mogelijk.

aanbod btn CoResolvers

Op de hoogte blijven met CoResolvers?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Vul hieronder je gegevens in...

Adres

CoResolvers
Schiermonnikoog 11
3524 AH  Utrecht

Contact

Stephanie van Rossum
(06) 18 728 666

E-mail sturen?
Klik hier.