Team Alliantie zorgt voor rust en veiligheid
CoResolvers Stephanie 300px

Stephanie van Rossum

Hoe vaak heb jij het met je team over hoe jullie zouden willen samenwerken? Ik gok niet vaak. Terwijl jullie het wel zullen hebben over hoe jullie projecten willen aanpakken, over acties en resultaten en wellicht over hoe jullie besluiten willen nemen. We zijn zo geneigd om de inhoud in te duiken. Terwijl het gesprek over wie wij willen zijn als team en hoe wij willen samen werken eigenlijk de basis vormt: de Team Alliantie. En deze basis zorgt voor rust en veiligheid.

Wat is een Team Alliantie?

In een Team Alliantie maak je als het ware met elkaar een contract over wie je wilt zijn als team en welke cultuur je met elkaar wilt creëren. Hoe je met elkaar wilt omgaan, zowel in goede als in minder goede tijden. En wat het team daarin nodig heeft van jou als leider en wat jij van hen nodig hebt. Een contract op het gebied van samenwerken, over hoe we binnen het team met elkaar willen omgaan, geeft veiligheid. Team Alliantie is geen formele CoResolve-tool, maar is wel gestoeld op Deep Democracy.

Wanneer maak je een Team Alliantie?

Team Alliantie kun je doen wanneer je met een nieuw team start, bij de start van een heidag (“Voordat we van start gaan, hoe willen we vandaag met elkaar omgaan?”) of bij het bespreken van onderwerpen waar meer spanning op ligt (“Voordat we beginnen, in welke sfeer willen we onze samenwerking bespreken?”). Ook wanneer je als team al wat langer met elkaar onderweg bent, kun je starten met een Team Alliantie. Dat vraagt dan uiteraard wel een goede en logische introductie.

Vragen die passen bij de Team Alliantie

Mogelijke vragen die je stelt om tot een Team Alliantie te komen, zijn:

  • Welke sfeer of cultuur willen we met elkaar creëren?
  • Wat helpt ons om als team te gaan ‘vliegen’ met elkaar?
  • Hoe willen we met elkaar omgaan als het schuurt, wanneer de gesprekken stroever of spannender worden?
  • Wat hebben jullie hierin nodig van mij als leider?

Als laatste geef jij aan wat jij als leider nodig hebt van de groep. Jij brengt hierin wat voor jou belangrijk is, bijvoorbeeld dat ieder teamlid verantwoordelijk is voor het waarmaken van de afspraken, dat je het belangrijk vindt dat zaken die het team aangaan ín het team gezegd worden en niet tijdens een-op-eentjes. De antwoorden noteer je al pratende op een flip-over. Dat kun je zelf doen, maar je kunt uiteraard iemand anders vragen om dat te doen; lui leiderschap :-).

“Kan iedereen zich hierin vinden?”

Je rondt samen af met de vraag of iedereen zich hierin kan vinden en of men dat wil aangeven door het opsteken van een hand. Wanneer iemand zijn hand moet opsteken, moet diegene kleur bekennen. Een duidelijk ja of nee zeggen. Niemand kan meer wegkomen met een vaag knikje. In mijn boek Lui Leiderschap & Krachtig Kaderen lees je meer over het belang van het werken met het opsteken van de handen.

Regelmatige check

Het is goed om met enige regelmaat de Team Alliantie er weer eens bij te pakken en stil te staan bij hoe het gaat. Wat doen we als team erg goed, wat minder? Wat ontbreekt er nog of is er iets dat we van de lijst af willen hebben? Zo blijven de afspraken voor iedereen top of mind en leef je met elkaar wat je hebt afgesproken.


 

Lui Leiderschap & Krachtig Kaderen of CoResolve

Ben je nieuwsgierig geworden naar meer? Lees dan mijn boek Lui Leiderschap & Krachtig Kaderen of neem deel aan het tweedaagse leiderschapsprogramma CoResolve. Hierin leer je meer over het omgaan met conflicten, hoe je alle stemmen in je team kunt horen, hoe je kunt omgaan met spanning in de groep en hoe je inclusieve besluiten kunt nemen. In februari start er weer een nieuwe groep.

aanbod btn CoResolvers

Op de hoogte blijven met CoResolvers?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Vul hieronder je gegevens in...

Adres

CoResolvers
Schiermonnikoog 11
3524 AH  Utrecht

Contact

Stephanie van Rossum
(06) 18 728 666

E-mail sturen?
Klik hier.