Vijf leiderschapslessen dankzij LEGO®
CoResolvers Stephanie 300px

Stephanie van Rossum

Uit een ogenschijnlijk simpele oefening met LEGO® kun je verrassend goed leiderschapslessen halen, zo bleek. Als onderdeel van hun leiderschapsprogramma, deden we een oefening van slechts 15 minuten met LEGO® blokjes. Naast een hoop lol en energie leverde deze oefening ook vijf lessen op.  

 

De oefening 

Het is een eenvoudige oefening. Het enige dat je nodig hebt zijn twee keer dezelfde blokjes (per groepje) en veel ruimte. Er zijn verder drie rollen te verdelen: de directie, de loper (middenmanagement) en de bouwer (de medewerkers op de vloer). De directie van de legoblokjes maakt een klein bouwwerk zonder dat anderen kunnen zien hoe dit bouwwerk eruit ziet. De bouwer heeft dezelfde blokjes en moet hetzelfde bouwwerk maken zonder dat de bouwer het origineel gezien heeft. De loper staat in het midden en heeft als taak om de instructie vanuit de directie door te geven aan de bouwer. Maar ook de loper mag het bouwwerk niet zien. De loper mag wel tekenen. Zowel de directie als de bouwer lopen om de beurt naar de loper om instructies te geven danwel te ontvangen.  

 

Vijf leiderschapslessen

Hoewel het geen enkel groepje gelukt is om exact hetzelfde bouwwerk te maken, had elke groep waanzinnig veel plezier én werd er ook nog iets geleerd. 

1. Je kunt het bouwwerk zien als synoniem voor een visie, een jaarplan, opdracht, etc. Eén van de directies had van tevoren bedacht dat zijn bouwwerk wel na te maken moest zijn. Oftewel het jaarplan moet wel uitvoerbaar zijn. Hoe vaak staan we daar eigenlijk bij stil? 

2. Bij één groepje bleven de loper en de directie zolang met elkaar afstemmen dat de bouwer volledig afhaakte. “Ja, zo gaat dat altijd. Hoor ik de hele tijd niets en dan moet ik ineens binnen veel te korte tijd iets realiseren.” Herkenbaar? Oftewel houdt contact met de mensen op de vloer (of eigenlijk op elke laag). 

3. Het inzicht wat bij het vorige punt hoorde is dat veel plannen regelmatig blijven hangen op een bepaald niveau met het idee dat het plan helemaal uitgewerkt moet zijn voordat we dit plan gaan delen. Maar dan mis je waardevolle input van de vloer. Waarom alles alleen bedenken als je dit ook met elkaar kunt doen?  

4. Alle groepjes begonnen direct. Er was geen onderlinge afstemming over de aanpak. Een simpele vraag als “wat heb jij nodig om dit plan uit te voeren?” had al volstaan. Hoe vaak stellen we die vraag aan onze medewerkers? En stemmen we echt af hoe we zo optimaal mogelijk onze doelen behalen en onze klanten/patiënten/gasten/… kunnen helpen?

“Ik ben alleen maar een loopjongen. Dat voelt niet fijn!”

5. Tja, middenmanagement. Ben jij alleen de loper die instructies ontvangt en klakkeloos doorgeeft? Of ben jij die leider die zijn medewerkers optimaal faciliteert en dus ook richting boven zelf graag gefaciliteerd wil worden? En dus weet wat zijn medewerkers nodig heeft en weet wat hij zelf nodig heeft van de directie? En dus zelf ook gehoord wordt? En dus toegevoegde waarde heeft vanuit de plek van middenmanagement? 

 

Zelf ook zulke lessen ervaren?

Lijkt het je ook leuk om met je managementteam zulke lessen te ervaren? Neem dan contact met me op.  

P.S.: kan je niet wachten en wil je zelf aan de slag met LEGO® check dan de site van LEGO® SERIOUS PLAY® 

 


 

Nog meer leiderschapslessen opdoen? 

Neem dan deel aan het tweedaagse leiderschapsprogramma CoResolve gebaseerd op Deep Democracy. Hierin leer je meer over hoe je het potentieel van je team meer kunt benutten, hoe je gedragen besluiten kunt nemen, hoe je kunt omgaan met weerstand, hoe je alle stemmen in je team kunt horen en nog veel meer. In november start er weer een nieuwe groep. Schrijf je nu in! 

Op de hoogte blijven met CoResolvers?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Vul hieronder je gegevens in...

Adres

CoResolvers
Schiermonnikoog 11
3524 AH  Utrecht

Contact

Stephanie van Rossum
(06) 18 728 666

E-mail sturen?
Klik hier.