Boekrecensie Lui Leiderschap & Krachtig Kaderen
CoResolvers Stephanie 300px

Stephanie van Rossum

Door: Zwanetta Por, Rector Dendron College

 

Stel eens een vraag!

Het beste advies dat ik als rector ooit kreeg, van mijn voorganger Jos Bierman: ‘stel eens een vraag’. En feitelijk is dat ook wat Stephanie ons adviseert: ‘stel eens een vraag’, in haar boek over leiderschap “Lui Leiderschap en Krachtig Kaderen”.

In dit boek wil ze ons helpen om ons leiderschap te versterken met behulp van de beginselen van Deep Democracy, die je leren om ook de stem van de minderheid te horen en een plek te geven, en met behulp van CoResolve, de leiderschapsvariant van Deep Democracy, die je wil leren om dit te doen en toch je leiderschapsrol te houden.

Als je genoeg hebt van de onderstroom in je organisatie, als je graag open, transparant en krachtig leiding wilt geven: lees dit boek, houd het bij de hand, en sla het open waar je het nodig hebt, en maak het tot je maatje.

Hoezo, ‘stel eens een vraag’? Wel, het uitgangspunt in deze methode is oprecht geloven in de wijsheid van de ander, dat niemand het monopolie heeft op de waarheid, ook jij niet. Zo wordt het gemakkelijker de ander te horen en voorkom je een hoop weerstand. Je geeft ruime aan wat er leeft, aan wat ons onderbuikgevoel ons vaak allang gezegd heeft.

Vervolgens word je in het boek meegenomen naar hoe je vanuit deze houding tot leiding kunt geven in je organisatie. Als je ruimte geeft aan het uiten van alle meningen – ook die meningen die in managementjargon ‘weerstand’ genoemd worden – binnen het stellen van duidelijke kaders, creëer je een veilig klimaat, voelen mensen zich gehoord, en worden de besluiten beter. Wie wil dat niet?

“In het begin is het hard werken”

Ondanks wat de titel belooft, is dat, althans voor mij, in het begin echt wel hard werken. Hard werken om het proces van besluitvorming beter te laten verlopen. Hierbij is het boek van Stephanie een voortreffelijke hulp. Goed geschreven en helder van opbouw loodst ze je door zeven veelgestelde vragen heen, waaronder de vragen ‘Hoe ga ik constructief met weerstand om’, en ‘Hoe kan ik grenzen stellen en ruimte geven?’, en legt ze telkens uit hoe de kunt werken vanuit Deep Democracy. In elk hoofdstuk vind je ook praktijkvoorbeelden die je laten meebeleven hoe het daar heeft gewerkt.

Toch een ‘luie leider’

Maar als het gaat om de inhoud van de besluiten: daarin kun je een ‘luie leider’ zijn, omdat je gebruik maakt van ieders wijsheid met methodes die heel goed bruikbaar zijn in de praktijk. Dat is even wennen, en het lijkt soms vertraging op te leveren, maar het is het waard. Want mensen voelen zich gehoord, en het besluit wordt beter. Ik zou zeggen: doe je voordeel met de waardevolle adviezen van Stephanie, en probeer het uit!

 

Lui Leiderschap & Krachtig Kaderen, CoResolve: Deep Democracy voor leiders

Stephanie van Rossum

Uitgeverij: Heart Media

ISBN: 9789089840400

€ 22,95

Aantal pagina’s: 256

 


 

Wil jij dit boek ook lezen? Je kunt het boek hier bestellen.

Ben je meer van het doen en ervaren, volg dan de het tweedaags leiderschapsprogramma CoResolve.

Op de hoogte blijven met CoResolvers?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Vul hieronder je gegevens in...

Adres

CoResolvers
Schiermonnikoog 11
3524 AH  Utrecht

Contact

Stephanie van Rossum
(06) 18 728 666

E-mail sturen?
Klik hier.