Wat werkt dat toch goed! Niet meer dan 10 minuten een debat voeren om een goed besluit te kunnen nemen. Dat deden we laatst met een MT. Ze wilden graag een aantal maanden begeleid worden om effectiever te worden. Ze hadden echter ook te maken met het feit dat ze incompleet waren met een vertrekkend MT-lid, een vacature, en een ander teamlid dat eraan dacht te gaan solliciteren. Hoe gaan we om met die incompleetheid? Wat doet het feit dat we incompleet zijn met ieder van ons? En hoe willen we verder? Wachten we dan tot we weer een voltallig MT zijn? Of juist niet? Het thema sudderde al even en bracht spanning in het team maar was nog niet helder op tafel gekomen.
We hebben er een kort debat over gevoerd.
Staand, want fysiek bewegen werkt heel erg goed. Het debat hebben we gevoerd op twee kanten: Waarom wel incompleet doorgaan? En waarom niet? Eerst alles kort en krachtig uitspreken aan de ene kant, en vervolgens overstappen naar die andere kant. Daarna nog een keer beide kanten. Want mogelijk is er toch nog iets niet gezegd of kwam pas op toen je aan de andere kant stond.
Het inzicht dat na ’t debat werd opgehaald is dat niet compleet zijn de teamleden ook raakte.
Gewaardeerde teamleden zien vertrekken was ook emotioneel. Ook herkenden ze de potentie in zichzelf om om te gaan met die incompleetheid. Dat er mogelijk ook nooit een lang moment van compleetheid zou zijn, omdat die veranderlijkheid er nu eenmaal is. En ze zagen ook dat er concrete afspraken nodig waren om te zorgen dat afwezige teamleden bijgepraat zouden worden. Het werd daarmee een helder: ja, we gaan incompleet door in dit traject.
Een debat is een krachtige en tegelijkertijd magisch eenvoudige werkvorm uit Deep Democracy.
In korte tijd onderzoek je twee kanten van een te nemen besluit of onderzoek. Je trekt het dus in polariteiten; waarom wel, waarom niet. Wat is er voor, wat tegen? Dat maakt ’t direct scherp en helder. Door een debat raak je niet verzand in een brij van allerlei meningen en bevindingen die binnen een groep door elkaar heen verkondigd worden. Het voorkomt onnodige ruis, miscommunicatie en gedoe. Al meerdere malen ben ik getuige geweest hoeveel helderheid het bracht en hoe makkelijker de besluitvorming daarna werd.
Geïnspireerd geraakt en wil je hier iets mee, zelf of in je team? Laat ’t ons weten.