Wanneer groepen disfunctioneel worden….
CoResolvers Linda Pieters300px

Linda Pieters

Waar mensen zijn…vormen zich groepen. Sociale dieren als we zijn natuurlijk. We vormen vriendengroepen, verenigingen, hobby-clubjes, sport teams, supporters, fanclubs…en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Zo zijn we vaak deel van verschillende groepen tegelijkertijd..wisselen we van groepen ons hele leven door….en sommigen verlaten we nooit. Een natuurlijk verschijnsel…we zijn immers geen solistische wezens..maar bestaan met elkaar. 

Als je bij een organisatie komt werken gebeurt dat ook. Ben je deel van de grote organisatie. Tegelijkertijd word je daarmee ook deel van een subgroep. De afdeling administratie..of IT. Ben je partner..of associate. Op zich allemaal logisch klinkend toch? Vaak wordt dat ook als prettig ervaren. We voelen ons deel van iets, horen erbij.  Zijn samen met iets bezig..streven hetzelfde na…vieren dezelfde resultaten…maken met elkaar dezelfde sh*t tijden mee. 

We voelen ons deel van iets, horen erbij.

Groepen kunnen echter ook disfunctioneel gedrag vertonen. Elkaar heel leuk gaan vinden…en de rest daarbuiten vooral niet. Zo kunnen er eilandjes ontstaan…zelfs hele forten.  Waarin het binnen de groep fijn is…maar er oordeel is over degenen daarbuiten. Vaak leidend tot allerlei ineffectief en niet al te plezierig gedrag.  

Zo zijn we dat laatst tegengekomen in de begeleiding van een groot management team. Het meerendeel van dit MT werkte al jaren samen. Sommigen al meer dan 20 jaar. Een hoop met elkaar meegemaakt…vele stormen doorstaan..en successen gevierd. Hadden hun samenspel door de jaren heen ontwikkeld en vormgegeven. Wisten ze wat ze aan elkaar hadden. In de laatste 2 jaar waren er 3 nieuwe mt leden bijgekomen. Alledrie vers van buiten. Veel bagage en kennis brachten ze in. Mooie aanvulling zou je denken toch..? 

Het werd langzaamaan meer en meer zij versus wij.

En toen ontstond er gedoe. Het werd langzaamaan meer en meer zij versus wij. Voelden de nieuwelingen zich niet gehoord en gezien…onbewust buitengesloten. En werden ze door de oude garde als betweterig en arrogant beschouwd. Begonnen de nieuwelingen meer en meer naar elkaar toe te trekken. Want ja..er was veel herkenning bij elkaar. En zo ook bij de oude garde. Die deden al wat ze deden en bleven dat doen. Meetings waren gevuld met steeds meer spanning..en open communicatie was inmiddels al lang de deur uit.  Of wij hen konden helpen was de vraag. 

Ze waren zich niet bewust dat ze die splitsing zo met elkaar gecreëerd hadden.

Tijdens de sessie merkten we p dat er zo tussen de regels door regelmatig in oud en nieuw termen werd gesproken. In ervaring mee en geen ervaring mee. Meegemaakt, niet meegemaakt. In daar en toen..en hier en nu. De polariteit werd steeds meer zichtbaar. We maakten onze observatie kenbaar in de groep…en dat bracht meteen herkenning in de groep teweeg. Het bracht een hoop reuring. Ze waren zich niet bewust dat ze die splitsing zo met elkaar gecreëerd hadden en welk effect dat had gehad. Het deed direct iets met de energie. We deden vervolgens een oefening waarin we de nieuwe leden fysiek de kring lieten verlaten..en stelden de vraag: wat raakt er verloren wanneer zij er niet zijn? Daarna wisselden we dat om…en vroegen we de oude leden uit de kring stappen.

Er ontstond een opening…de grootste spanning was eruit.

Er ontstond een dieper gewaar zijn, zo omschrijf ik het denk ik het best. Realiserend wat ze met elkaar hadden gedaan, en hoe ze daar als individu onbewust aan hadden bijgedragen. Hoe ze zo ongemerkt een uiterst belabberde groepsdynamiek hadden laten ontstaan…die ze eigenlijk helemaal niet wilden. Er was natuurlijk nog genoeg om verder over te praten met elkaar….maar daar was nu ook weer ruimte voor ontstaan. Een opening…de grootste spanning was eruit. 

Het begint bij onderling begrip.

De belangrijkste stap uit deze vorm van groepsdenken is het creëren van onderling begrip. Fluiditeit creëren noemen we dat binnen Deep Democracy. Wil je weten hoe je dat doet? In onze CoResolve tweedaagse komt dit uitgebreid aan bod. En anders stuur je ons gewoon een berichtje.

Benieuwd wie dit nog meer herkent? Welke disfunctionele groep(en) heb jij weleens in gezeten? 

Op de hoogte blijven met CoResolvers?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Vul hieronder je gegevens in...

Luisteren is lastig!

Luisteren is lastig!

Luisteren… Het is een groot goed. Het is een van de eerste werkwoorden die we leren als kind. Of op zijn minst veel horen in ons jonge leven. In het gezin waar je opgroeide, of op school. Want ja…je moet natuurlijk wél luisteren.   Luisteren is een lastig ding En toch...

Lees meer
Aan ook hele goeie dingen komt soms een eind…

Aan ook hele goeie dingen komt soms een eind…

Wie had ooit gedacht dat we deze blog nu zouden schrijven. Iets wat we bij de geboorte van CoResolvers een paar jaar geleden nooit hadden kunnen bedenken. En toch gaat het leven zo. Er valt niets te voorspellen. We kunnen enkel ieder moment vol beleven en ervaren. En...

Lees meer
Kloppen onze verhalen nog wel..?

Kloppen onze verhalen nog wel..?

Vertel je levensverhaal. Dat zou de invulling worden van mijn eerste intervisie-bijeenkomst van de jaaropleiding Intuïtief Systemisch Begeleiden afgelopen zondag. Dat heb ik al tig keer gedaan dacht ik. Na al die trainingen en opleidingen waar het uiteindelijk altijd...

Lees meer

Adres

CoResolvers
Schiermonnikoog 11
3524 AH  Utrecht

Contact

Stephanie van Rossum
(06) 18 728 666

E-mail sturen?
Klik hier.