Kloppen onze verhalen nog wel..?
CoResolvers Linda Pieters300px

Linda Pieters

Vertel je levensverhaal. Dat zou de invulling worden van mijn eerste intervisie-bijeenkomst van de jaaropleiding Intuïtief Systemisch Begeleiden afgelopen zondag.

Dat heb ik al tig keer gedaan dacht ik.

Na al die trainingen en opleidingen waar het uiteindelijk altijd over jezelf ging, weet ik dat nu zo langzamerhand wel. Had er zin in..en keek er ook wel een beetje tegenop. Levensverhalen horen van elkaar is ook intensief…en niet altijd makkelijk. Soms regelrecht heftig. Voor een aantal was ’t de eerste keer dat er dingen werden uitgesproken, er woorden werd gegeven aan vroegere indrukken en ervaringen. 

En zo begon ook ik mijn levensverhaal te delen. Zoals ik ook eerdere keren had gedaan, begon ik ook nu te vertellen hoe ’t vroeger bij ons thuis was, wat me als kind zo gevormd had en hoe ik dat later meedroeg in mijn leven. In mijn relaties…in mijn werk. Hoe ik voor mezelf gezorgd had…en hoe vaak ook totaal niet. In alle keuzes die ik wel en ook niet had gemaakt…of veel te laat. En al snel raakte ik verstrikt in mijn eigen verhaal. Voelde het verhaal niet meer zo als voorheen. Ik voelde gewoon dat ’t niet klopte. Ik ging naar woorden zoeken. Het werd ineens een opsomming. Ging van de hak op de tak..en probeerde er krampachtig nog wat van te maken. Ik kon dat echt voelen op dat moment…maar wist er niet uit te stappen. Gek he?

Ik kreeg achteraf weinig feedback van de groep. Hadden zij dit onbewust gevoeld? 

Beetje onbevredigd en in de war reed ik naar huis. Een paar dagen later viel me ineens in….misschien is ’t verhaal nu anders. Heeft mijn verhaal een andere lading gekregen. Wil het anders verteld worden dan daarvoor. Misschien wil ik er nu wel andere dingen over vertellen, met andere woorden…een ander gevoel. Niet meer met de woorden, energie en ook zwaarte van toen. Of hoeven sommige dingen niet meer verteld te worden. Dat is blijkbaar niet meer nodig. 

Verhalen veranderen blijkbaar…niet zozeer qua situaties en events…maar wel met welke energie, emotie en nadruk ze verteld worden.

Benieuwd wie dit nog meer herkent. Als individu…maar ook als team. Kloppen onze verhalen nog wel..? Welke verhalen vertellen we onszelf eigenlijk. Al jarenlang wellicht? Verhalen waar we in vast zijn komen te zitten. Verhalen van zwaarte, moeite of geklaag. Van situaties die soms jaren en jaren geleden zijn gebeurd. Kloppen die verhalen eigenlijk nog als je er werkelijk met elkaar bij stil staat? Of is het nu anders? 

Wil jij de verhalen in jouw team eens onderzoeken? Wellicht is onze Deep Dive dan iets voor jou. Laat ‘t ons weten, we denken graag met je mee.

Op de hoogte blijven met CoResolvers?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Vul hieronder je gegevens in...

Wanneer groepen disfunctioneel worden….

Wanneer groepen disfunctioneel worden….

Waar mensen zijn…vormen zich groepen. Sociale dieren als we zijn natuurlijk. We vormen vriendengroepen, verenigingen, hobby-clubjes, sport teams, supporters, fanclubs…en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Zo zijn we vaak deel van verschillende groepen...

Lees meer
Hoe beperkt ben jij?

Hoe beperkt ben jij?

In hoe we de wereld in kijken, kijken we eerst door onze eigen lens. Zo komt de werkelijkheid bij ons binnen. Gefilterd, geïnterpreteerd en gelabeld. Hoe mis je ’t daarmee kunt hebben als je niet breder hebt gekeken dan dat..heb ik zelf weer even ervaren. Ik slaap...

Lees meer
De wijsheid van ons lichaam

De wijsheid van ons lichaam

Kort geleden hadden we de derde module van Embodied Learning bij Paula Kolthoff. Ik schreef er al eerder over in een andere blog. Nu had ik weer zo'n pareltje van een ervaring. Over de wijsheid van ons lichaam, en hoe die soms ontoegankelijk lijkt..omdat mijn hoofd en...

Lees meer

Ons Adres

Linda Pieters
Crapoel 6
6271 NW Gulpen

Stephanie van Rossum
Schiermonnikoog 11
3524 AH  Utrecht

Contact

Linda Pieters
(06) 36 582 522

Stephanie van Rossum
(06) 18 728 666

E-mail sturen?
Klik hier.