Conflict: niet opgelost, wel transformatie
CoResolvers Stephanie 300px

Stephanie van Rossum

 

Dag 1 van level 5 van Deep Democracy. We hebben het over processwork van Arnold Mindell, de grondlegger van Deep Democracy. In een filmpje legt hij in 5 minuten de 4 fases van conflicten uit. Doel is niet dat een conflict opgelost wordt; wel dat er transformatie in gang gezet is. Conflict opgelost transformatie

Werken met wat zich aandient conflict

Hoewel inmiddels goed bekend met deze 4 fases, blijft het toch altijd weer confronterend om dit zelf aan te gaan. In drietallen gaan we oefenen. A brengt een conflict in, B neemt de plaats in van die ander en C faciliteert. Op een gegeven moment gaat A op de plek van B staan en voelt hoe het is om B te zijn. Ik heb niet echt een conflict dat ik kan inbrengen. Hoewel…. 

Mindell zegt steeds dat we te werken hebben met dat wat zich aandient. Heel eenvoudig 🙂

En vlak daarvoor voelde ik wel degelijk een conflict. Voelde me niet gezien door de groep. De groep weet van niets. Een stil conflict.

Ik voel me weer die tiener die zo gepest werd en altijd buiten de groep viel.

B stond representatief voor de groep. Ik heb als A al mijn ongerief gespuid naar de groep (naar B). Over hoe ik mij weer gekke Henkie voelde om als enige iets in te brengen. Hoe ik baalde dat hier geen bijval op kwam. En dat ik dat zo goed ken. Ik voel me weer die tiener die zo gepest werd en altijd buiten de groep viel. B reageert. Het enige dat ik hem hoor zeggen, is dat hij het gevoel heeft dat ik de groep iets opleg. En dat de groep niet zichzelf mag zijn. Bam! Die komt binnen. Ik wil immers ook mezelf kunnen zijn.

Wanneer ik op de plek van B ga staan, komen de tranen van mijn kleine ik. Ik realiseer me dat ik iets van de groep wil dat ik als klein meisje niet gekregen heb. Dat is van mij en niet van hen. Mijn grote ik vraagt zich af in hoeverre ik dat nu nog nodig heb. 

Door de rol switch wordt het zachter en ontstaat er transformatie

Op de plek van C (de neutrale plek) voel ik compassie met mezelf en met de groep. En kom ik vol in mijn verdriet. Ik wil het liefste weg, naar buiten met mijn kop in de wind. Dan zegt diegene die B was: “Maar je gaat ’t wel aan.” Ik ben even stil. Ja, het is waar. Ik ga ’t wel aan. Dat is wat ik doe. Steeds maar weer. Langzaam kom ik weer in het hier en nu.  En met het inzicht van deze oefening, ben ik weer gegroeid. Is er iets zachter geworden. Niet opgelost of weg. Wel in beweging.

Meer leren over hoe je conflicten op kunt lossen, schrijf je dan in voor CoResolve – Deep Dive; een vierdaags programma waarmee jij jouw effectiviteit als leidinggevende vergroot.

Op de hoogte blijven met CoResolvers?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Vul hieronder je gegevens in...

Adres

CoResolvers
Schiermonnikoog 11
3524 AH  Utrecht

Contact

Stephanie van Rossum
(06) 18 728 666

E-mail sturen?
Klik hier.